Nieuws

In memoriam; Bart Loermans, overleden op vrijdag 23 juli 2021 te Groesbeek.

Bart Loermans is lid geworden van schutterij St. Hubertus nadat Geert en Marian koningspaar zijn geweest. Bart en Ria werden als buren uitgenodigd bij de kermis in De Horst. Hij had al snel de smaak te pakken, want in 1992 waren  Bart en Ria zelf het koningspaar, zijn eerste poging was meteen raak.

Hij heeft zich van alle kanten verdienstelijk gemaakt. De schutterskoerier was onder andere iets wat Bart op het lijf geschreven stond. Ook nam hij plaats in de schietcommissie voor ruim 20 jaar en een bestuursfunctie bij de baanschutters.

Door zijn ervaring in het leger stemde hij in om 2e commandant van de vereniging te zijn. Regelmatig ging hij met de vendeliers naar een wedstrijd en presenteerde ze netjes aan de jury. Samen veel prijzen in de wacht gesleept.

In de voorbereidingen van het concoursweekend in 2014 heeft Bart de schooljeugd de disciplines van de schutterij bijgebracht. Dat resulteerde in een fantastische jeugdschuttersdag.

De officieren waren toch wel zijn maten. Met het koningschieten werd de drankverkoop geregeld door het officierenkorps en werd er gelapt onderling. De gelapte munten werden apart van de munten van de verkoop bewaard in een ‘potje’. Als hij dan een pilsje wilde, was dat ‘nog ééntje uit het potje’.

Het fietsen met een sabel daar maakte Bart geen probleem van, tenminste… je moet er natuurlijk wel aan denken met afstappen. De vertrouwde fiets met lage instap, was door het sabel omgetoverd naar een herenfiets en dat zorgde voor hilariteit. Gelukkig liep het goed af.

Jarenlang was Bart postbode voor de vereniging in het noordelijk deel van Groesbeek. Door lichamelijke omstandigheden moest hij deze taak opgeven, dat vond hij moeilijk.